2012. január 14., szombat

Retró a fürdőben

Kagylófotel, neon-színek, divatos minták, kárpitos bútor nosztalgia effektussal: a tervezők manapság bátran keverik az ötvenes és a hatvanas éveteket idéző dizájnelemeket, melyek a gyorsan pergő jelenben meghittséget és biztonságot ébresztenek – hiszen sokan ismerjük, „ott voltunk”.
 -
Kagylófotel, neon-színek, divatos minták, kárpitos bútor nosztalgia effektussal: a tervezők manapság bátran keverik az ötvenes és a hatvanas éveteket idéző dizájnelemeket, melyek a gyorsan pergő jelenben meghittséget és biztonságot ébresztenek – hiszen sokan ismerjük, „ott voltunk”.
Ami pár évvel ezelőtt, a „láva-lámpa” újra felfedezésével elkezdődött, időközben már már számtalan területet meghódított. Nem csak az ócskásboltok és az aukciós házak profitálnak a nosztalgia hullámból, de jó bevételekre tesznek szert az internetes kereskedők, vagy a lakberendezők is. Ami régen modern antikvitásnak számított, azt ma retrónak, vagy választékosan kifejezve század-közepi modernként jellemzik.
 -
Barna, zöld, narancs…a lényeg: jól keverve. A retro-look gyakran jelenik meg magában, de leginkább különböző irányzatokkal keveredik; eklektikus, ahogy néhányan a stíluskeveredésről nyilatkoznak. A tárgyak organikus formáikkal, grafikai mintáikkal, gyakran kecses formáikkal átörökítenek valamit a háború után visszanyert könnyedségből és a modern, absztrakt művészeti irányzatokból.
 -
Persze nem csak a lakberendezők vesznek részt retró-utazáson, más csoportok is hagyják inspirálni magukat a jól bevált formavilág által: ebbe a csoportba sorolható az autóipar, ahol a klasszikus elődöket jelenítik meg új formában, de ott az internet rádió, ami a régi táskarádió megjelenését vette kölcsön. De a szarukeretes szemüveg, vagy a feltűnő mintájú tapéták újbóli felbukkanása ugyancsak a retró trend erősödésére utal. Számos példa igazolja, hogy a gyártók a kelléktárban lévő klasszikus terveket, vázlatokat a legegyszerűbben új, szokatlan színekkel keltik újra életre. Az eljárás némely régi mestert hirtelen egészen új, friss színekben jelenítenek meg: így lesz új a régi.
 -
Pont úgy, ahogy azt Patricia Urquiola tette, ő sem tudott szó nélkül elmenni a régi mellett, s a fürdőszobába csempészte be azt: az Axorral egy sokoldalú és nagyon feminin fürdőt, az Axor Urqiola kollekciót hozta létre. Ahogy ő mondja, ez a fürdő nem más, mint egy stílusmix, az új és a régi keveredése, ahol minden egyes apró részlet és tárgy megszólítja a használót. Az Axor Urquiola fürdőkád egy mosóteknőre emlékeztet, de a paraván, a radiátor, a csapok, a szappantartó vagy a tus formavilága is visszarepít az időben.
 -

www.szaniterinfo.hu

1 megjegyzés:

  1. Manapság egyre több fürdőszoba galériában lehet retro stílusra bukkanni. Én nagyon szeretem :-) Nemrég vettünk lakást és egy olyan kincsre bukkantunk, ahol sok évtizede nem volt lakásfelújítás, ennek megfelelöen egy autentikus retro furdöt vettünk meg. Egy pár elemet kellett csak kicserélni, korszerüsíteni, de a csempékhez például hozzá sem nyúltunk.

    VálaszTörlés