2011. augusztus 11., csütörtök

Zuhanyfüggöny körkép

Téved, aki azt gondolja, a zuhanyfüggöny az utolsó és teljesen jelentéktelen részlete a lakásnak, tehát nem érdemel még annyi figyelmet sem, mint a fogmosópohár. Már csak azért sem, hiszen a zuhanyfüggöny lényegében az első tárgy, amit ébredés után megérint az ember és az utolsó, amivel nap végén találkozik. Erős befolyással bírhat a lakástulajdonosok kedélyállapotára, és esztétikailag emelheti a fürdőszoba fényét.
Számos designer, főleg textiltervezők tesznek kísérletet arra, hogy munkásságukat vízálló szöveten is megörökítsék, ennek köszönhetően mérhetetlen nagy a választék, leginkább külföldön. Egy kis szépérzékkel a zuhanyfüggönnyel és a hozzá hasonló kiegészítőkkel teljesen új és harmonikus arculatot lehet adni a helyiségnek. A lakás legkisebb terei közül a fürdőszoba az egyik, amibe a függöny által egy kis merészséget, színt és életet lehet vinni.

Ügyesebb kezű kísérletezők saját maguk is készíthetnek zuhanyfüggönyt, nem kell hozzá más, mint rátalálni a megfelelő textilre, kiszabni a négyzetalakú formát, kilyukasztani ott, ahol kell és kész is a praktikus darab. Ma már egész nagy a választék a pamuthoz hasonló, ám vízálló anyagokból, amiket mosógépbe is lehet tenni, de a viaszos vászon is kiváló megoldás erre.

Azok, akik inkább rábízzák magukat és zuhanyfülkéjüket a tervezőkre, választhatnak például a finn design stílusjegyeit magán hordozó Marimekko modellek közül, a kisebb kortárs műhelyek kínálatából, vagy éppen a nagy bútoráruházak fürdőszobaosztályáról. Jó néhány ruhatervező építi kollekciójába azokat a fürdőszobai kiegészítőket, melyekkel egységessé tehető a helyiség, és ráadásul hordozzák a tervező kézjegyét, a csak rá jellemző stílusvilágot. Ilyen a tengerentúlon népszerű Nicole Miller nemrég bemutatott és forgalomba hozott függönye is, amely tökéletesen illeszkedik a lakáskultúrát jelenleg uraló trendhez.

Érdemes odafigyelni a fiatal tervezőkből álló Anthropologie csapatra, akik különleges textilnyomataikkal üde színt hoznak a zuhanyfüggöny piacra. 30 és 100 euró közötti áron adják az egyes darabokat és valamivel több, mint egy hét alatt eljuttatják Magyarországra, természetesen a szállítási költséget bele kell kalkulálni. Szintén figyelemre méltó modelleket találni az internetes áruházként is működő John Robshaw oldalán. Egyes tervezőket pedig kifejezetten a kreatív elképzelések irányába sarkall a zuhanyfüggöny, így születhetett meg a Psychoshower függöny, Hitchcock híres késes filmjelenetének ikonikus mintájával.

A hazai kínálatot tekintve kétségtelen, hogy a legegyszerűbben elérhető és formatervezett választékkal az Ikea büszkélkedhet, de találtunk figyelemre méltó példányokat az egyik itthoni fürdőszoba webáruház „polcain” is, bár ezek ára közel tízszerese, mint az Ikeá.

A drágább zuhanyfüggönyökre érdemes nagyobb gondot fordítani, hiszen azokat senki nem néhány hónapra veszi. Praktikus tanács, hogy azokat a termékeket, amelyeket nem lehet mosógépbe tenni, fertőtlenítőszeres vízbe kell áztatni, majd alaposan lezuhanyozni. Használat után elkerülhető a penészedés a függönyön, ha kihúzva szárad a karnison és nem harmonikaszerűen összetolva. Ecetes vízzel átmosva pedig a vízkő sem tapad meg rajta.

www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése