2011. augusztus 9., kedd

Dizájnguruk a fürdőben

A modern fürdőszoba funkciója teljesen megváltozott az utóbbi évtizedekben: többé nem mellékhelyiség, hanem a feltöltődés terepe, a béke szigete, ahol öröm időt tölteni. Rövid összefoglalót készítettünk arról, hogy milyen enteriőröket és szanitereket álmodtak meg a fürdőszobába napjaink leghíresebb dizájnerei. Háromszög alakú kádak, variálható mosdókagylók, hálószobába tervezett zuhanyzók következnek.
Philippe Starck
Kevés olyan terület van, ahol a francia dizájner nem alkotott maradandót, a fogkefétől a bútorokig, a konyhai kütyüktől a lámpákig rengeteg tárgyat tervezett. Az Axor Starck kollekciót 1994-ben alkotta meg a Hansgrohe felkérésére, és azóta még két termékcsaláddal gazdagította a márka kínálatát.
Az Axor Starck Classic egy olyan minimalista formákkal dolgozó, időtlen kollekció, amely a mai napig megállja a helyét a legtöbb fürdőszobában. A Starck X a tiszta geometriai formákkal, a túlméretezettséggel és a szimmetriával játszik, semmi díszítés, semmi felesleges körítés. A dizájner 2008-ban mutatta be az Axor Starck ShowerCollection-t.
Ahogy Starck mondja, a sorozat egy komplett program elemeit tartalmazza – hasonlóan a mozaikhoz vagy a puzzle darabjaihoz -, szögletes formáikkal bármilyen kombináció létrehozható. Ez a zuhanyzók haute couture-je.

Antonio Citterio
Citterio a csaptelepeket nem különálló termékeknek tekinti, hanem a helyiség szerves részeinek. A dizájner szerint a mosakodás rituálé, a víz luxus, a fürdőszobai víz forrása pedig fontos hely, ezért a termékeknek is tükröznie kell ennek jelentőségét.
Citterio design-koncepciója a ragyogó krómfelületek, a sarkok és szögletek „szigorúsága” vagy következetessége, illetve az ezeket ellensúlyozó kerek formák alkalmazásával valósul meg. A szögletes és sima felületek sokkal ragyogóbban verik vissza a fényt, ezáltal a csaptelep egy szikrázó gyémánthoz lesz hasonlatos. Egyik leghíresebb munkája a Showerpipe falra szerelt zuhanyrendszer.
Az Axor Citterio M kollekció az urbánus eleganciát képviseli, éppúgy elképzelhető egy tágas loftlakásban, mint egy kisméretű belvárosi apartmanban, a cél ugyanis egy: ellazulás és revitalizálás a metropolisz kellős közepén. A dizájner mottója a „luxus a második látásra”, miszerint a termékek exkluzivitása csak a második pillantásra érzékelhető, a csaptelepek nem hivalkodóak.
Patricia Urquiola
A dizájner első “fürdőszoba víziója” az Axor WaterDream keretében valósult meg, 2005-ben, ezt követte az Axor Urquiola, amelyben a funkcionalitáshoz a kényelem és nőies térkoncepció is párosul. Kecses, ívelt vonalak, romantikus részletek jellemzik a rendhagyó kollekciót, a hálószoba nincs teljesen elválasztva a fürdőszobától – inkább egybeolvad vele, és ezáltal harmonikus összhangot teremt az alvás, a testápolás, a pihenés és a feltöltődés között.
Ez az Axor legátfogóbb és legteljesebb fürdőszoba kollekciója, a csaptelepektől, kádaktól és mosdótálaktól kezdve egészen a radiátorig, amelyet szabadon álló elemként, vagy falra szerelve is használhatunk.
Jean-Marie Massaud
Massaud szerint az emberek fizikai és érzelmi egyensúlya csak akkor bontakozhat ki, ha összhangban vannak a környezetükkel, ezért a dizájner a tökéletes egyensúlyt keresi a tér és a termék között. Kiemelkedő alkotása a különleges, innovatív anyagból készült, csaknem 2 méter hosszú, háromszög alakú luxuskád, melynek összetevői többek között a poliuretánhab, az üvegszál és zselébevonatú felület. A kétszemélyes kreáció mindössze 70 kg.
Bouroullec-fivérek
A dizájn világában egyre fontosabb a személyesség és a variálhatóság. Erwan és Ronan Bouroullec 2010-ben debütált fürdőszobai kollekciójának 74 elemét, a mosdóktól a fogkefetartón át a tükrökig, a felhasználó úgy kombinálja, ahogy kívánja.
Szögletes formák helyett lágy, lekerekített vonalak jellemzik az Axor Bouroullec kollekciót, amely egyik különlegessége a mindössze egyetlen króm nyitóelemmel felszerelt polc, amely egyben csaptelep is. A három elem összeolvadásából kialakuló mosdótál, a két polcot ötvöző, akár csapként is használható fali elem és a kád öntött ásványból készültek, amely Philippe Grohe szavaival élve „fúrható, akár a fa”. Ez megkönnyíti a termékek testreszabását: a leendő tulaj csak megjelöli, hova szeretné a csapot és a fogantyút, és pár héten belül házhoz kapja a beszerelésre kész mosdókagylót, kádat vagy polcot.
Phoenix Design
„Egy terméknek a cég logója nélkül is felismerhetőnek kell lennie és használati utasítás nélkül is működnie kell” – állítja Andreas Haug, aki Tom Schönherr-rel és Andreas Dimitriadisszal közösen vezeti a „komplex dizájnstratégiákban” utazó stúdiót.
A Phoenix Design és a Hansgrohe több évtizedes együttműködésük gyümölcse az ultravékony króm-acél zuhanyfejekkel ellátott Raindance zuhanyszett, az exkluzív Axor Montreux fürdőszoba-, és az Axor Uno2 csaptelep-kollekciók, valamint a PuraVida termékcsalád.



A finoman lekerekített élek, a tökéletes laposság, valamint a ragyogó fehér és a fényes króm kombinációja izgalmas kontrasztot alkot, míg a terjedelmes PuraVida fejzuhany nagyszerű zuhanyélményt biztosít. A PuraVida kollekció része még a Phoenix Design által a Duravit számára tervezett kerámia és fürdőszobabútor család is.


www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése