2011. augusztus 17., szerda

A legjobb test a zuhanyzóban

A Hansgrohe egy évtizede fejlesztette ki az iBox universal nevű alaptestet, amellyel forradalmasította a zuhanyozás élményét: a falsík alatti eszközzel egyszerűen megoldható, hogy a víz fentről és oldalról is folyjon. A beépítése a legvékonyabb falakba is egyszerű, így a szerelők is szeretni fogják.
A Hansgrohe már a nyolcvanas évek elején kifejlesztette saját falsík alatti szerelési rendszerét. A gyártó ekkor még négyféle alaptestet használt az egykaros zuhany- és kádcsaptelepeihez, illetve a termosztátos rendszerekhez. Az univerzális, egységes alaptest gondolata a kilencvenes évek vége felé merült fel. A műszaki problémák kiküszöbölése és 15 év tapasztalata után az elképzelés a gyakorlatban is megvalósult, és 10 évvel ezelőtt megjelent az az iBox universal, a szerelvénygyártók piacán elsőként.
De mi is pontosan az iBox universal? Megpróbáljuk egy mondatban összefoglalni: egy flexibilis, zajmentes falsík alatti rendszer, amely ideális megoldás a legkülönbözőbb fejzuhanyok, kézizuhanyok és oldalzuhanyok beépítéséhez, egyszerű működtetéséhez. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos zuhanykabinokkal szemben – ahová csak egy kézizuhanyt és egy kétgombos csaptelepet szerelnek fel - a víz nemcsak felülről, hanem oldalról is folyhat, attól függően, milyen csaptelepeket (szakszóval: színkészleteket) választunk. A tusolás igazi élmény lesz, és a saját fürdőszobánkban is úgy érezhetjük, hogy egy wellness hotel vendégei vagyunk.

Csendes és láthatatlan

Az iBox universal bármilyen egykaros hideg- és meleg vizes és termosztátos szerelvénnyel installálható. Míg más gyártók külön alaptestet kínálnak a különböző falsík alatti színkészletekhez, a Hansgrohe rugalmasan használható rendszere lehetővé teszi, hogy szabadon eldöntsük, melyik sorozat, milyen típusú csaptelepét választjuk.
A termék tökéletesen tömített, az egész alaptest öntvény úgynevezett „gumibakokon” ül. Ezek a tömítések a csatlakozó csővezetékeknél akadályozzák meg a víz szivárgását, a vízzáró gumigallér pedig - ami a burkolat és a fal közé kerül -, a fröccsenő víz ellen tömít, illetve megvédi a falat mindkét oldalról a nedvességgel szemben.

Az iBox csendesen működik, a gumibakok ugyanis rezonancia-elvezető képességgel rendelkeznek, ez annyit jelent, hogy a vízvezető részeknél keletkező zaj nem sugárzik tovább a falba. A hordozórozetta az alaptest külső házához van rögzítve, így elkerülhető az, hogy a funkciós blokk rezonanciáját közvetlenül a burkolat vezesse le. A rendszer további előnye, hogy gyakorlatilag láthatatlan, a szerelvények "eltűnnek" a falban, így nagyobb hely marad a zuhanyozáshoz.

Élmény a szerelőknek is

Az iBox teljesen körszimmetrikus. Bárhogy beszerelhetjük, nem számít, hogy melyik csatlakozás hol van. Egyedül a meleg- és a hideg víz bekötésénél nem mindegy, hogy melyik oldalról történik: a hideg vizet a beépített alaptesttel szemben állva jobb oldalon, a meleg vizet baloldalon kell csatlakoztatni. (Más gyártóknál ezzel szemben az alaptest beépítése csak egyféleképp lehetséges.)

Fontos megjegyezni azt is, hogy az iBox csak egy sárgaréz öntvény, a funkcionális blokkot a későbbiekben a színkészlettel együtt szállítják és szerelik. (Más cégek termékeinél az alaptest magában foglalja a funkciós blokkot is, és a színkészlet csak egy falon kívüli dizájnelem, takarórozetta.)

Az iBoxot lehet közvetlenül a falba süllyesztve szerelni, szerelősínekkel a falban elhelyezni, illetve magára a falsíkra installálni. Beépíthető könnyűszerkezetes házak falszerkezetébe és szendvicspanelekbe is.

Az iBox és versenytársai

Az iBox beépítési mélységei a falban 60-110 mm, azaz a legkisebb falmélység 6 centiméter. Az iBox innovációját „követő” gyártó(k)nál ez az érték 80-110 mm. A Hansgrohe termékek tehát 2 centiméteres „előnnyel” rendelkeznek, az univerzális alaptest vékonyabb falakba is installálható.

Egyes gyártók olyan alaptesteket dobnak piacra, amelyeket 140 mm mélységig szerelhetők a falba, hosszabbítóval. Ez az iBox esetében is megvalósítható, csak nem egy, hanem több hosszabbítóval. (A mai modern építésű házaknál egyébként rendszerint nem a nagy falvastagság, hanem a túl vékony falak jelentenek problémát. )

Az iBoxnál több rögzítési pont található - van a "doboz" alján és a galléron is -, így szinte nincs is olyan falrendszer, építési mód, amihez ne lehetne alkalmazni. A piacon később megjelenő gyártóknál csak a "doboz" alján van rögzítési pont.

Léteznek olyan konkurens gyártói újítások, amelyek a iBox universal esetében nem találhatók meg. Egyes gyártók alaptestjéhez külön rendelhető egy átalakító arra az esetre, ha a szerelő felcseréli a hideg és a meleg víz bekötését. Ekkor ezzel az átalakítóval lehet orvosolni a hibát, ami leginkább a termosztátos szereléseknél lényeges termékelőny.

Az iBox beépíthető minden egyes Hansgrohe és Axor családnál, továbbá a termosztátoknál is, legyen szó bármilyen árkategóriájú kollekcióról. Más gyártóknál ez sokszor nincs így, például a legolcsóbb termékcsaládoknál az adott alaptestet nem lehet alkalmazni.
Veszélytelen próbaüzem

Az iBox universal alaptestben nincsenek mozgó alkatrészek. Más gyártóknál az alaptest tartalmazza a funkcionális részeket, mozgó dolgokat is, így fennáll a veszélye annak, hogy első használatkor a csővezetékben lerakódott szennyeződés károsítja a terméket.

A Hansgrohe kifejlesztett egy kiegészítőt, amely segít a próbaüzemnél. Az öblítőblokknak köszönhetően biztosan nem sérül, károsodik a mozgó alkatrész, kerámiabetét, termosztát az első használat során, amikor nyomás alá kerül a csőhálózat és működésbe hozzák a kiépített rendszert.

www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése