2011. augusztus 9., kedd

Tippek a víztakarékossághoz!

 -
1. A kézmosás, fogmosás vagy borotváltkozás közben a vizet mindig zárja el. Csapteleptől függően 7-20 liter vizet takaríthatunk meg percenként. Használjon fogmosópoharat. A borotválkozáshoz elég egy egészen kicsi mennyiség, amelyet borotválkozás előtt folyasson a mosdókagylóba!
2. Egy kád megtöltéséhez kb. 140 liter vízre van szükség. A zuhanyozás során ellenben nagyságrendekkel kevesebb vizet használunk el, főleg ha egy EcoSmart technológiával felruházott zuhanyfejet használunk. A legtöbbet a Crometta 85 Green zuhanyfejjel spórolhat; percenként mindössze hat literre van szüksége. Egy háromperces zuhanyozás esetén csak 18 liter víz kell – mindez teljes zuhanyélmény mellett.
3. Akinek nincsen lehetősége napkollektorok használatára, foszszilis energiára van szüksége a víz felmelegítéséhez. Itt is érvényes: aki melegvizet spórol, a klímára káros hatású szén-dioxidot spórol. Egy négyszemélyes háztartásban évente 700 kilogramm szén-dioxidot takaríthatunk meg a víztakarékos zuhanyok segítségével.


 - © Hansgrohe

4. A háztartásokban felhasznált víz nagy része – kb. 35 liter/ perc/fő - a wc öblítése során kerül felhasználásra. Az öblítőstop vagy a kétféle öblítési mennyiség beépítése értelmes gondolat, hiszen a kisebb szükségletek elvégzése során 3 liter is elegendő.
5. A háztartási gépek, mint például a mosógép és mosogatógép is vizet használnak működésük során. Új gépek vásárlása előtt figyeljen azok energiahatékonyságára és válassza az A vagy még inkább az A+ illetve A++ besorolásúakat.
6. A legtöbb vizet akkor takaríthatjuk meg, ha kétszer használhatjuk. Egy saját szürkevíztisztító berendezés, amely újépítésű házakba problémamentesen integrálható, megtisztítja a fürdés és zuhanyzás során keletkező szürkevizet. Az így keletkező megtisztított víz alkalmas a wc öblítésére vagy kertlocsolásra, de az esővíz gyűjtése is mindenképpen intelligens dolog.
 - © Hansgrohe 

7. Fogyasztói szokásaink a vízfogyasztást is befolyásolják. Például 1 kg új papír előállításához 100 liter vízre van szükség, míg az újrahasznosított papírhoz csak 15 literre, ami nagyban hozzájárul az erőforrások védelméhez. Higiéniai és írópapír vásárlásakor figyelje a kék környezetvédelmi angyal jelzést.
8. Az élelmiszergyártás során is hatalmas mennyiségű vizet használnak fel. Így például a zöldségültetvények mesterséges locsolása súlyos környezetvédelmi problémákat okoz a vízben és csapadékban szegény régiókban. Környezettudatosabb és emelett egészségesebb is a szezonális termékek fogyasztása, illetve azok helyi termelőktől való beszerzése.

www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése