2011. augusztus 11., csütörtök

Engedd ki a gőzt!

Tény, hogy a szaunázás remek közösségi élmény tud lenni, de ahol idegen emberek verődnek össze egy alig szobányi kamrában, ott bizony kellemetlen lehet a másik közelsége. A fejlett fürdő- és testkultúrával bíró országokban villámgyorsan terjednek a házi wellness megoldások, amelyek biztosítják a használó vagy használók számára a teljes intimitást. Ráadásul többségük többfunkciós eszköz, így akkor sem haszontalan, ha nem hozzák működésbe a beépített rendszereket.
Sokféle módja van az otthoni regenerálódásnak, de mindenképp az egyik leghasznosabb a víz és a levegő találkozásából létrejövő hidromasszázs. Amellett, hogy fokozza a vérkeringést, növeli a sejtek számára szállított oxigén és tápanyag mennyiségét, segít ellazulni a szöveteknek és kitágítja a bőr pórusait, ezáltal megindul a méregtelenítés folyamata. A hidromasszázst egyébként mozgásszervi, reumatikus, belgyógyászati panaszokra valamint vérkeringési zavarok enyhítésére, visszerek megelőzésére is ajánlják a szakemberek. A házi vizes masszírozás legelterjedtebb módja a hidromasszázs kád, ami váltakozó erősségű örvénylést kelt a test körüli víztömegben.

Számtalan méret, forma és funkció közül lehet választani, ha hidromasszázskádról van szó, ezért fontos tudni, hogy a szabvány kádakban a fúvókák úgy vannak elhelyezve, hogy a testet soha ne érje merőlegesen a vízsugár, ráadásul orvoscsoportok kísérletezik ki azt is, hogy a kád mely pontjain helyezzék el azokat. Általában öt-hat vízbefúvót építenek a kádba, melyek a talpra, a csípőre, és a derék tájára irányulnak, de vannak olyan rendszerek, amiknél a kád alján is vannak fúvókák, mert az ezekből érkező vízsugárral még több terület érhető el biztonságosan. A masszázskádak funkcióit további különböző fúvókákkal lehet fokozni. Érdemes olyan kádat választani, amiben kézi vezérléssel lehet meleg levegőt és meleg buborékokat befúvatni, mert így lassabban hűl le a kád vize.


Minőségi hidromasszázs kádat nem érdemes 150 ezer forint alatt keresni, az ennél olcsóbb kádakhoz nem jár garancia és szerviz szolgáltatás sem. Természetesen mérettől valamint a fúvókák számától és funkcióitól függ az ár, a középkategóriás termékeket 150-250 ezer forint körül árulják, az ennél drágábbakban viszont már spotrendszer, fényterápiát adó LED világítás és összetett vezérlőrendszer található 300-500 ezer forint környékén. Az árhoz hozzáadódik még a beüzemelési díj, ami szintén rendszerfüggő, 5 és 50 ezer forint között van, ez tartalmazza a kád összeszerelését, a víz-áram-lefolyóra való szabvány bekötést, a tömítéseket és általában két év teljes garanciát. Ha automatikus tisztítóegység fertőtleníti a hidromasszázs rendszert, további 80 ezer forint körüli összeggel kell számolni. Fontos, hogy évente legalább egyszer speciális fertőtlenítőszerrel legyen kitisztítva a kád.



Rendkívül széles a hidromasszázs kabinok kínálata is, az egészen egyszerű, befúvókkal kiegészített zuhanypanelektől a gőzfunkcióval ellátott kabinokig számtalan típus kapható. A legegyszerűbb zuhanypanelt már 20 ezer forintért csomagolják is, ezért az árért hat masszázsfúvóka, többfunkciós kézi-és fejzuhany, keverő csaptelep és esetleg piperepolc jár. A kétszer ennyiért kapható zuhanypanelek még mindig nem tudnak többet, csupán akril helyett a látványosabb alumíniumból készül a test. Komplett hidromasszázs zuhanykabint a barkácsáruházak már 70 ezer forinttól kínálnak, ám a valamivel jobb minőségű és két év garanciával árult darabok 180 ezer forintnál kezdődnek. Egyes modelleknél ez az ár már tartalmazza a gőzfunkciót is, de jellemzően a kombinált kabinok olcsóbb darabjai 200 ezer forint környékén vannak. 550 ezer forintért viszont már valódi törökfürdő élményt kap a vásárló, luxus kivitelben: biztonsági üveggel, tikkfa burkolattal, üveg piperepolccal, felhajtható ülőkével, kézitussal és trópusi zuhannyal, színterápiával, hat fúvókás masszírozó rendszerrel, beépített rádióval és páraelszívóval. Aki hajlandó további százezreket áldozni a kibővített szórakozásra, az egymillió forintért már hasznos és haszontalan extrákat is kap kabinjába. A termékek árához itt is hozzá kell adni a beüzemelési költséget, ami zuhanypanelek esetén is legalább 10 ezer forint, hidro-és gőzkabint viszont általában 60 ezer forintért szerelnek be.
Nem árt tudni, hogy a gőzkabinokhoz be kell szereltetni vízlágyító berendezést, ami további legalább 150 ezer forintos költséget jelent, de enélkül egyetlen gyártó sem vállal garanciát termékére, hiszen köztudott, hogy Magyarországon kemény a víz, és a rendszerben lerakódott vízkövek hamar tönkretehetik a terméket. A milliós nagyságrendű gőzkabinoknál a vízlágyító már gyárilag be van építve.

Annak ellenére, hogy a fürdőszobai wellnesshez szükséges termékek némelyikét egy jobb autó áráért kínálják, mégsem érdemes olcsó másolatokat venni, egyrészt a felhasznált rossz minőségű anyagok miatt, általában az installációhoz szükséges alkatrészek is hiányosak, másrészt legtöbbször nincs rájuk garancia, illetve nem megoldott az alkatrész utánpótlás. Nem ritka, hogy a szerelési útmutató értelmezhetetlen, ha egyáltalán csatolják a termékhez magyar nyelven, és sokszor életveszélyesek is a hamisítványok, hiszen elektromos szerelvények vannak a kabinokban, nem messze a vízvezetékektől. Akad olyan távol-keleti másolat, amibe 220 Voltot vezetnek, ezzel szemben a minőségi termékekben gyengített áram fut. Érdemes a használhatóságot is figyelembe venni, mert a silány minőségű kabinokon gyakran egy hónap használat után eltüntethetetlen vízkövek jelennek meg, elromlanak az elektronikus berendezések, eltörnek a műanyag kabinok, a fúvókák mellett spriccel a víz vagy beázik az elektronika.


www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése