2011. augusztus 12., péntek

Fröccsöntött fürdőszoba

A fiatal brit és ír tervezőkből álló design-kollektíva, az UsTogether három különleges fürdőszoba-kollekcióval mutatkozott be a 2007-es londoni 100% Design kiállításon. Az Ebb, a Line és a Loop fantázianevet viselő futurisztikus fürdőszobai berendezések a vegyiparban is jelenlévő LG által 1995-ben kifejlesztett pórusmentes akril anyagból, a HI-MACS-ból készültek, amely homogenitása révén tökéletesen illik a már-már puritán minimalizmus, mégis merész vonalvezetés jellemezte designhoz.
Az UsTogether fiatal tervezői egyszerűen azzal a céllal álltak össze, hogy valami mást, a szokványostól eltérőt és izgalmasat alkossanak, elsősorban a fürdőszobára összpontosítva munkájukat. Ezt a szándékukat tökéletesen tükrözi az a három kollekció, amely a tavalyi londoni bemutatkozás óta feltétlen elismerésnek örvend a szakmában. A high-end fürdőkádak, mosdótálak, zuhanyzók és polcok innovatív, formabontó design-szemléletet testesítenek meg, amelyben egyedi recept alapján egyesülnek a minimalista és a futurisztikus jegyek.

Ahhoz, hogy a tervezők igazán szabadjára engedhessék a képzeletüket, nagyban hozzájárult a homogén, szilárd felületi anyagok közt sokáig egyeduralkodónak vélt Corian riválisa, az LG HI-MACS. Az öntött anyag különleges tulajdonságai ugyanis lehetővé tették számukra a fürdőkád, a mosdótál és a zuhanyzó egyesítését, méghozzá úgy, hogy azok valóban egyetlen összefüggő darabból álljanak, kapcsolódási pontok nélkül. A 2005-ben született Ebb, vagyis „apály” kollekció különböző funkciójú berendezései így egy hihetetlen lendületes és komplex  rendszert alkotnak, amelyet egyetlen hullámzó, dinamikus, mégis filigrán, hófehér HI-MACS lap köt össze.

Az Ebb kollekció berendezései többféle változatban kaphatóak. Létezik zuhanyt, kádat és mosdót egyesítő, szabadon álló rendszer, valamint falmenti, mosdótálból, kádból és polcból álló verzió, de két mosdótállal és egy hosszabb polccal kivitelezett változat is. A mosdótálak és a kádak oldalsó fala átlátszó üvegből készült, ami még izgalmasabb és légiesebb látványt kölcsönöz a fürdőszobának. És mivel a pórusmentes akril anyag tökéletesen ellenáll a víznek, a gőznek és párának, a gyakorlatban is sok előnnyel rendelkezik, hiszen hosszú élettartamú, és egyszerű tisztítani.

A legújabb két kollekció egyikét, a Loopot a gravitációval kekeckedő, karcsú vonalak és a mértékletesen adagolt látványelemek jellemzik. A kollekció egy szabadon álló, gömbölyded kádat, egy hozzáillő, egyetlen vékony HI-MACS lapból álló pihenőt, egy mosdótálat és variálható, szinte lebegő fali polcokat foglal magába. A polcok rögzítéséről rejtett konzolok gondoskodnak, de a csővezeték nagy része is be van építve magába az anyagba, így a csaptelepek hiányában az egységesen tiszta, éles vonalvezetés töretlen marad. A vásárlók kedvük szerint mintás vagy színes panelokkal tehetik egyedivé a fürdőszoba megjelenését.
A Line kollekció kevésbé kecses, mint inkább robusztus formáival igencsak eltér előző két társától, elgondolása annyiban azonban hasonlít a Loopéhoz, hogy a rögzítések, a vezetékek és a mozgásra reagáló mechanizmusok ebben a fürdőszobában is tökéletesen el vannak rejtve. A struktúrák vékony vonalait beépített világítás domborítja ki, amelynek színét rugalmasan lehet változtatni és variálni. A fürdőkádban a csapból vízesésként ömlik alá a víz a világító panelon, a mosdótál pedig négy különböző opciót kínál: vékony vízsugár kézmosáshoz, könnyed zuhatag öblítéshez, valamint hideg és meleg, bő vízsugár borotválkozáshoz vagy fogmosáshoz.

www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése