2011. augusztus 12., péntek

Befürdik a fürdőszobával?

A fürdőszoba azon helyiségek közé tartozik, amelyeket a legnehezebb ügyesen, ízlésünk szerint, mindamellett szakszerűen berendezni. A legtöbb fürdőszoba ugyanis nagyon kicsi, így csak szigorú tervezéssel és kompromisszumok árán lehet használhatóvá varázsolni, a nagy, teremszerű fürdők esetében pedig a sivársággal kell megküzdeni. Akárhogyis, a lakás ezen részének megfelelő kialakítása nemcsak higiéniai, gyakorlati okokból különösen fontos, hanem azért is, hogy a fürdőszoba valóban a pihenést és a megújulást szolgáló tér legyen.
A fürdőszoba a konyhához hasonlóan drága helyiség a lakás többi részéhez képest. Elvárjuk tőle, hogy praktikus, mégis kényelmes és könnyen tisztítható legyen. Ám a kádat, a mosdót és a WC-t nem tologathatjuk később kedvünk szerint ide-oda, mint a bútorokat a nappaliban, ezért nagyon fontos előre alaposan átgondolni, hogy melyik a legmegfelelőbb hely számukra. Tervezésnél tehát ügyelni kell rá, hogy elég hely legyen az ajtó és az ablak nyitására, el lehessen férni a bidé, a mosdó és a WC előtt, valamint legyen helye a törülközőnek, a testápolószereknek és a tükörnek.

A biztonság is fontos szempont a tervek elkészítésénél, ugyanis a víz és az áram veszélyes kombináció. Ebben a helyiségben szigorú előírásokat is figyelembe kell venni, például hogy a villanykörték nem maradhatnak búra nélkül, nedvesen ugyanis rövidzárlatot okozhatnak vagy, hogy a konnektornak bizonyos távolságra kell lennie a mosdótól. De arra is érdemes figyelni, hogy ne csússzon a padló, illetve tanácsos a kád vagy a zuhanyzó mellé kapaszkodót szerelni a falra.

De természetesen a legizgalmasabb és egyben legnehezebb része a munkának a burkolat megválasztása. Ha a fal jó állapotban van, sokan inkább az olcsó megoldást választják, és egyszerűen lefestik matt vagy selyemfényű festékkel, amelyre nem olyan könnyen csapódik le a víz, mint a szokványos festékekre. Meg kell azonban jegyezni, hogy a festést a legjobb esetben is meg kell ismételni néhány évente, hiszen a festék természetesen nem vízhatlan, ezért nem is jelent tökéletes védelmet.

Ezért döntenek mások a kerámia-, az üveg- vagy a mozaikcsempe mellett. A csempe ugyanis nemcsak maradéktalanul vízhatlan, de könnyen tisztítható is, ráadásul a legkülönbözőbb stílusokon átívelő széles választéknak hála nincs az az elképzelés, amelyet ne lehetne velük megvalósítani. De ha a pénztárcánk nem is engedi, hogy az egész helyiséget kicsempézzük, tanácsos legalább a kád és a mosdó fölé csempét helyezni, hogy a leginkább vizes helyek biztonságban legyenek.

A padló anyagának megválasztásakor is több csábító alternatíva között kell dönteni. Talán a legegyszerűbb megoldás a habalátétes PVC, amely praktikus, mert vízhatlan és olcsó, ám nemes anyagnak semmiképp nem nevezhető, ráadásul nem megfelelő lerakás esetében beszivároghat alá a víz. A parafa padló már egy fokkal megbízhatóbb, hiszen tartós, meleg és jól illik egy stílusosan natúr színű bútorokkal berendezett fürdőszobához. További előnye, hogy magába szívja a nedvességet, ezért kevésbé látszik meg rajta a lecsapódott gőz, mint az egyéb anyagokon.

A természetes kő burkolatok tartósak, de ha nincs padlófűtés, nagyon hidegek, a márvány pedig ráadásul csúszós is. Így hát esetükben mindenképpen elengedhetetlen egy pamutszőnyeg, ez azonban eltakarja a drága, pompás anyagot. Ha a falat csempe borítja, már csak esztétikai szempontok alapján is a legjobb döntés, ha a padlót szintén csempével burkoljuk, de ennek egyéb indokai is vannak. A csempével lehet a legizgalmasabb felületeket létrehozni, a díszítés és a művészi kompozíciók végtelen lehetőségeit kínálja, valamint tartós és könnyen kezelhető.

Nem csoda azonban, ha sokan mégis bizonytalanok a fürdőszoba megtervezését illetően, hiszen nemcsak hogy a lehetőségek széles skálájáról kell tudni választani, de számos szakmai ismeretnek is a birtokában kell lenni a megfelelő döntés érdekében. Ezért tanácsos profi segítséget kérni e téren, s olyan szakemberrel megterveztetni a fürdőszobát, aki amellett, hogy érti a dolgát, nyitott a megrendelő ötleteire is, és tiszteletben tartja azokat. A jól működő közös munka eredménye pedig kétség kívül egy minden tekintetben megfelelő, biztonságos, minőségi és kényelmes fürdőszoba lesz.

www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése