2011. augusztus 11., csütörtök

Mi kell a tökéletes mosdóba?

Ha közösségi mosdókról van szó, nem biztos, hogy az igényesség az első szó, ami eszünkbe jut. A higiénia, a toalettpapír megléte és a zárható ajtó ma már nem elég a komfortérzethez, szappanadagoló, papírtörölköző adagoló és/vagy kézszárító, toalettpapír-tartó, hulladékgyűjtők, külön a női higiéniai termékeknek is, WC kefe tartóval, tükör és fogas is alapfelszereltség kellene, hogy legyen. És az elektromos légfrissítő és a papírülőke-adagoló sem luxus többé.
Az emberi szükségletek legelső szintje a fiziológiaiaké, ha ezeket nem sikerül kielégíteni, a rossz közérzet garantált. A közösségi színterek, legfőképp a munkahelyek, ahol a hétköznapok minimum egyharmadát töltjük, vizes helységeit épp ezért nem szabad elhanyagolni. Ha a munkaerő nem tudja ezeket rendeltetésszerűen használni, vagy nem megfelelő a higiénia, még a munkakedve és a teljesítménye is csökkenhet.


A mosdók és toalettek kialakításakor azért sem csak a funkcionalitásra kell odafigyelni, mert egy cég nem engedheti meg magának, hogy ügyfeleit ne makulátlan tisztaság és teljes felszereltség fogadja a vizes helyiségekben. A rossz benyomás rosszat tesz a reputációnak. Nálunk is egyre nagyobb szerepet kapnak az ergonómiai és az esztétikai szempontok a praktikumon kívül az irodák, éttermek, bevásárlóközpontok mosdóinak berendezésében.


Előfordul az is, hogy irodák, közösségi és lakóterek tervezésekor munkát és költséget nem kímélő megoldások születnek, viszont a mosdó kialakítása minden szempontból utoljára marad. Legtöbbször a női intim kiegészítők hiányoznak teljesen, illetve a mozgássérült berendezések is a törvény által előírt minimum szintet képviselik.


Modern mosdók felszerelése


A mosdók felszerelésekor praktikus kiegészítők tehetik kényelmesebbé, használhatóbbá és szebbé is a helyiségeket. A gyorsan koszolódó és ezért nem igazán higiénikus textil törölközőt felváltó papírtörölköző és tartója korszerű, újrahasznosított papír alkalmazásával pedig a környezetvédelem is szem előtt tartható. A kézszárítók elhelyezése némileg gazdaságosabb, azonban egyetemi tanulmányok kimutatták, hogy a meleg légfúvós kézszárító nem annyira hatékony, mint a kéztörlőpapír-adagoló, sebesség, szárítási hatékonyság és higiénia területén sem.

A hagyományos szappan nem túl esztétikus és kiváló táptalajt biztosít a kórokozók szaporodásának. A folyékony szappan praktikusabb és higiénikusabb megoldás, több ember által használt helyiségekben célszerű állandó, rögzített tartót felszerelni, ugyanis a könnyű műanyag flakonok kevésbé tartósak. A WC papír tárolása is kardinális kérdés, a zárható adagolók praktikusak és nem engedik, hogy a papír koszolódjon.

A higiénia biztosítása egy sokak által használt helyiségben nagyon fontos, ezért a hulladékgyűjtők elhelyezésére különösen nagy gondot kell fordítani. Főleg a nők által használt toalett helyiségekben, ahol a WC-fülkékben és a nagyobb, közös helyiségekben is szükséges zárható, azaz fedeles-pedálos, kisebb méretű szemetes. Szintén a női helyiségekben van a legnagyobb szükség a tükörre, bár azért az sehol sem árt.

A legelhanyagoltabban kezelt tárgy általában a kefe. Ebből is kapható már teljesen higiénikusan és esztétikusan tárolható változat, teljesen zárt tartóval, amiben kivehető fertőtlenítőtartály is van.

Vannak olyan kiegészítők, amelyek akár még luxusfelszerelésnek is számíthatnak. Ilyen a fogas, amely főleg nyilvános helyeken elengedhetetlen, az ülőkére való papíralátét adagoló, amely növeli a biztonság- és tisztaságérzetet és az elektromos légfrissítő berendezés, amely bizonyos időközönként permetez illatfelhőt.


Akadálytalanul


Az akadálymentesítés a mosdókban is kötelező lenne, a mozgássérültek számára berendezett tágas mosdóhelyiségben nem elég, ha a kerekesszék magasságához méretezik a mosdókagylót és a WC csészét. Billenthető tükör és a kapaszkodó szükséges a WC mindkét oldalára. Ez utóbbiakat felhajtható változatban a legcélszerűbb felszerelni.

Egységes stílus


Akkor lehet még kedvezőbb a mosdóról kialakult kép, ha ugyanolyan stílusúak a felsorolt tárgyak. Műanyag és fém termékcsaládok a legelterjedtebbek, az utóbbiak közül a rozsdamentes acélból készült termékek matt és fényes designban, polírozott vagy krómozott kivitelben egyaránt elegánsak.


A Merida Kft. termékeit rendszerezte és elérhetővé tette az Általános Termékkatalógusban, valamint szakmai formában, Tervezői Kézikönyvben, amely a tervezőknek és a gépész kivitelezőknek hasznos segédlet, áttekintést és konkrét ötleteket ad a korszerű mosdóhigiéniai megoldások terén.


www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése