2011. augusztus 17., szerda

Fürdőszobai design-abc: a kreativitás öröme, mindenkinek

Párizsban mutatta be legújabb fürdőszoba kollekcióját a Hansgrohe designmárkája, az Axor. A helyszín apropóját a tervezők személye adta: a termékcsalád tervezője a francia design sztárpárosa, Ronan és Erwan Bouroullec, akik az újgenerációs formatervezők legkeresettbjei közé verekedték fel magukat, alig tíz esztendő alatt. A testvérpár ezzel olyan neves tervezők nyomdokába lépett, mint Patricia Urquiola, Philippe Starck, Jean-Marie Massaud vagy Antonio Citterio – ezek a nevek fémjelzik az Axor designkollekcióinak történetét.
A személyesség egyre nagyobb teret kap a design világában. Kezdődött ez a modulos bútorokkal, majd folytatódott a variálható kiegészítőkkel és a szűkebb-tágabb személyes tér testre szabásával; ma már a számítógépünk háttérképétől a visszapillantó tükörre lógatott frissítőn át a kültérbe választott bútorcsalád ergonómiájáig minden személyes ízlésünkről, vágyainkról és gondolkodásunkról árulkodik. De mennyire lehet egyéni és egyedi egy háztartási kellék – például a fürdőszoba szaniterei?

A jó formatervező arról ismerszik meg, hogy egy lépéssel az igények előtt jár. A Bouroullec-fivérek fürdőszobai kollekciójának 74 elemét, a mosdóktól a fogkefetartón át a tükrökig, a felhasználó úgy kombinálja, ahogy kívánja. Ha balkezes, kerülhet a fogantyú a bal oldalra, és a csap a jobbra. Ha azt szeretnénk, hogy az ötéves gyerek is elérje a csapot, rakhatjuk a mosdóállvány frontjára. Ha óvatosak vagyunk, csak a hideget – ha megbízunk csemeténk életrevalóságában, akár mindkettőt.


Variációk egy témára: az Axor Bouroullec elemei a legkülönbözőbb módon beszerelhetőek
A rendszert Erwan Bouroullec a párizsi debüt sajtótájékoztatóján egyfajta ábécéként definiálta. Ez azonban nemcsak az elemek száma és formavariációi miatt igaz. A kollekció megismerése, a vele való játék egyszersmind a formatervezői munka (tervlapokat és 3D-s kompjúterprogramokat mellőző) élményével ajándékozza meg a vásárlót, aki így úgy érezheti: a választás meglehetősen szimpla örömén túl tevőlegesen is részt vehet saját fürdőszobai terének kialakításában.

A páros mosdók akár a használók eltérő igényeinek megfelelően formálhatóak. Erwan Bouroullec a bemutatón mosolyogva megjegyezte, hogy ő maga például az egykaros, míg testvére a kétkaros csapokat kedveli.

A kollekció egyik különlegessége a mindössze egyetlen króm nyitóelemmel felszerelt polc, amely egyben csaptelep is.
A mosdószekrény oldalára szerelt csapok gondoskodnak róla, hogy a legkisebbeknél se maradjon el a kézmosás.

Az Axor Bouroullex ötéves munka eredménye, amely nemcsak a forma és funkció kapcsolatának, hanem a termék és a felhasználó közötti kölcsönhatás kutatásának folyamata volt. A végeredmény az Axor vezetője és a gyáralapító unokája, Philippe Grohe szerint három szóval jellemezhető: „simple, soft and service”. Az utolsó kettő különösen hangsúlyos. A korábbi kollekciókhoz képest sokkal jellemzőbbek a víz lágyságát hangsúlyozó ívelt formák mind a fém kiegészítők, mind a szaniterek terén. A csapok és a kifolyók szétválasztásával a designerek elérték, hogy majd’ minden kiegészítő egyetlen ívvel megrajzolható, megnyugtatóan egyszerű tárggyá alakuljon. Persze, ez csak a rafinált látszat: a csap kellemes formája például átmenet a kör alaprajzból a háromszögbe, ami meglehetősen komoly elvárásokat támaszt a gyártó felé.
A másik fontos elvárás a termék ergonomikus mivoltára vonatkozott.

A formák és elhelyezések variálhatósága mellett fontos volt, hogy a rendszer működőképes maradjon. Ezt az öntött ásványból készült szaniterek biztosítják. A három elem összeolvadásából kialakuló mosdótál, a két polcot ötvöző, akár csapként is használható fali elem vagy az ugyancsak a gazdag variálhatóság érdekében megformált kád a második Axor-kollekció részei, amelyben nemcsak a csapokat és kiegészítőket, hanem a szanitereket is a cég állítja elő. Anyaguk, az öntött ásvány azért is különösen érdekes, mert „fúrható, akár a fa” – mondja Philippe Grohe. Azaz megkönnyíti a termékek testreszabását: a leendő tulaj csak megjelöli, hova szeretné a csapot és a fogantyút, és pár héten belül házhoz kapja a beszerelésre kész mosdókagylót, kádat vagy polcot.
Az öntött ásványból készült szaniterek formavilága ugyancsak gondosan összehangolt.
A kollekció szerves része a mosdó mellett a kád és a zuhanyzó kiegészítői is.

Bár az újságírók kérdései során az is felmerült: vajon alkalmasak-e a vásárlók arra, hogy saját maguk állítsák össze fürdőszobaszettüket, Erwan Bouroullec bevallotta, hogy szerinte mehettek volna akár tovább is. A designer szerint a kiegészítők világa az egységes arculat felé halad, szemléltetésül pedig a kollekció azon, ugyancsak öntött ásványból készült darabjára mutatott, amely a mosó fölé szerelve polcként és csapként is működik. Az utóbbi funkcióról egyetlen elem: a krómszínű fogantyú árulkodik. Bouroullec szerint akár már öt év múlva ez is készülhetne öntött ásványból, most azonban még nem, a fürdőszoba látogatói ugyanis egyszerűen nem találnák meg. Az innováció veszélyes dolog – nevetett a designer – „a felfedezőket kicsinálják az indiánok”. Szerencsére a testvérpárban azért dolgozik az úttörő szellem, hisz sorra kapják a megrendeléseket a világ nagy designcégeitől; eddigi legismertebb és -népszerűbb darabjuk a Vitra számára tervezett formabontó műanyagszék, a Vegetal Chair.

A kollekció annyiban szintén újdonságot jelent, hogy a párizsi debüt nem egy fejlesztés alatt álló koncepció bemutatója volt: az Axor Bouroullec Nyugat-Európában már ősztől, Magyarországon 2011 elejétől elérhető.


www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése