2011. november 10., csütörtök

Munkafelület megfelelő kialakítása 

K4
K4 keverő csaptelepes konyhai kollekció  
Minden lakás központi eleme a konyha. A reggelitől egészen a laza, baráti összejövetelig, a konyha számtalan igényt kell hogy kielégítsen. Mielőtt elkezdi konyháját kialakítani, gondolja végig melyek azok a munkafolyamatok és tevékenységek, melyet konyhájában végezni szeretne, s alakítson ki külön felületet ezeknek.

Konyha elrendezése
Konyhájának mérete és formája is segíthet abban, hogy kialakítsa a legoptimálisabb megoldást. A fő tevékenységek területei: a mosogató, a tűzhely vagy főzőlap és az előkészítéshez használt munkafelület, ahol zavartalanul lehet dolgozni. E három helyszín között zajlik a legtöbb konyhai munkafolyamat, így ezek elhelyezkedésének megtervezése konyhán belül lényeges és fontos azért, hogy a lehető legkevesebbet kelljen e három között mozogni. Előfordulhat, hogy emiatt át kell helyeztetni néhány közműcsatlakozási pontot - mint pl. a víz, elektromos vezetékek vagy szennyvíz lefolyót - de így a legjobb elrendezést kaphatjuk.

Alapvető kellékek helye
Ideális, ha külön munkafelület tud kialakítani a mosogató vagy a tűzhely egyik oldalán. Szabadon álló, stílusos tűzhely már-már fél-professzionális kinézetet kölcsönöz konyhájának. Ha kedveli a beépíthető elemeket, gondolja át az egyes vagy dupla sütő beépítését a magasabban fekvő szekrénybe, mivel ebben a magasságban sokkal kényelmesebb a használata. Ne feledje: az elölre nyíló ajtóval rendelkező berendezések, mint pl. a sütő vagy a mosogatógép, plusz helyet igényelnek az ajtó kényelmes kinyitásához. Helyezze a mosogatógépet a mosogatóhoz közel, így egyszerűen el tudja öblögetni az edényeket, mielőtt bepakolná azokat a gépbe.

Stílus és design
Gondolja át, mennyi helyre van szüksége az ételek, edények, tepsik és kisebb gépek tárolására. Tervezzen fiókokat széles serpenyőknek a mosogató és tűzhely közé, továbbá alakítson ki megfelelő nagyságú felületet tepsiknek, kenyérpiritónak és más gyakran használt plusz konyhai berendezéseknek. A tömör fali szekrények gyakran kisebbítik a konyhákat, így a tágasabb érzethez használjon inkább üveg ajtókat vagy kombinálja azokat nyitott polcos szekrényekkel. Népszerűek a magas, kihúzható kamraszekrények is, melynek összes eleme könnyen elérhető.

Közepes magasságú vagy padlótól plafonig tartó szekrények nem csak konyhai berendezések beépíthetőségét teszik lehetővé, de számos extra rakodó felületet biztosítanak.

Konyhai étkező
Manapság népszerű a konyhával egybenyitott étkező. Ha van elég hely, építsen tálaló pultot vagy konyhaszigetet, hogy a munkaterület és az étkező rész elkülönüljön egymástól. Itt, célszerű különböző anyagú munkafelületet használni mely egyrészről feldobja a helyiséget, másrészről pedig elkülöníti a két területet egymástól. A pult vagy konyhasziget alkalmas reggelizőhelynek vagy használhatja másodlagos mosogató elhelyezésére is.

www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése