2011. november 10., csütörtök

Munkafelületek és mosogatók 

Work surfaces and sinks
Bal oldali kép: Konyhai munkafelület beépített DuPont™Corian® mosogatóval

Jobb oldali kép: Munkafelület edényalátéttel a DuPont™Corian® Hófehér színben (fotó: Eric Laignel)
 
Munkafelületek
Mindegy, hogy egységes vagy kevert színt szeretne háttérként, a választott munkafelület egyértelműen meghatározza egy konyha kinézetét. Így szánjon a szín és anyag kiválasztására elegendő időt. Igazodjon az Ön életstílusához és a lakás többi színvilágához, családoknak és lelkes szakácsoknak pedig javasoljuk a tartós, könnyen tisztítható felületek használatát.

Keverje az anyagokat és színeket. Egynél több anyag használatával elkülöníthetőek a konyháján belüli terek - gondolja át, hogy a faborítású konyhapultot gránit bevonattal keverje megőrizve annak időtálló külsejét. Ne csak egyenes vonalakat, hanem néhány köríves formát is használjon, hogy lágyítsa konyhája kinézetét.

Faborítás
Homogén keményfaborítás egyaránt kedvez a rusztikus és modern konyhabútorok kialakításának. Tartósak és az idő előrehaladtával gyakran még jobbá válnak. A Világosabb nyírfa és bükk árnyalatokat egyre inkább felváltják a többféle színárnyalatban kapható tölgy és diófa borítások. Az afrikai tölgy borítás ideális mosogatótálca környékének borítására, mivel azok teljes mértékben vízhatlanok.

Rozsdamentes acél
Higiéniai okokból és az ipari kinézet miatt válasszon rozsdamentes acél termékeket, mellyel kihangsúlyozhatja konyhája professzionális voltát.

Homogén felületek és kvarc mosogatótálcák
Egységes, modern felületek, mint pl. a korian, számos új design lehetőséget kínál konyhai felületek kialakításánál, bármilyen alakká formálható látható illeszkedési pontok nélkül. Válasszon egyszerű fehér színt építészeti designhoz, modern konyhák kialakításához viszont főleg élénk színeket használjon.
Kvarc és gyanta keverékéből készült mosogatótálcák hihetetlen tartósak. Külsőleg hideg érzetet kelt, a , természetes kő érintése. Különböző színekben rendelhető.

Természetes kövek
Rugalmasságának és könnyen tisztíthatóságának köszönhetően a gránit munkafelület igen népszerű. Számos formában kapható és mind a modern mind pedig a hagyományos konyhához megvásárolható. Felülete lehet egyenes vagy polírozott.
Mészkő és fakó márványlapokat gyakran választják kinézetük miatt, bár mindkettő könnyen piszkolódik és óvatosan kell őket használni.

Beton és üveg
Designerek és építészek gyakran használnak vastag beton felületeket burkolásra, míg az üveg munkafelület süllyesztett mosogatótálcával világos hatást kelt. A többféle vastagságban és színben kapható üveg felületek nagyon tükröződnek, így a fény meg-megcsillan rajta, világosabbá téve konyháját.

Munkafelület részletek
A vízvezeték csövek jó, ha közvetlen a mosogatótálca mellett futnak, míg rendeléskor érdemes megfontolni a beépíthető kiegészítő edényalátétet a tűzhely melletti munkafelületre.

Válasszon csaptelepet
Általában a konyha összképe, design-ja határozza meg a munkafelület választását, de választáskor számos egyéni, praktikus igényeket is figyelembe kell venni, beleértve a mosogatótálca stílusának meghatározását is.

Fő mosogatótálca
Az elmúlt években a konyha szerepe megváltozott. Kezdetben az étel elkészítésében és megfőzésében játszott szerepet, ma már a lakás központi helyiségét jelenti. Közkedveltek az extra nagy készülékek, berendezések is, melyhez a mai mosogatótálca gyártók is igazodnak a legkülönbözőbb méretű és formájú termékek gyártásával. Mindegy, hogy egy vagy két medencés mosogatótálcát, csepegtetővel vagy ennek bármilyen kombinációjában kívánja megrendelni, a gyártók minden egyedi igényt képesek kielégíteni.

Számtalan gyártó extra kiegészítőket magában foglaló termékeket is kínál, mint pl. csepegtető tálcával, szűrővel és süllyesztett konyhai hulladékgyűjtővel. Vásárlás előtt mindig ellenőrizze, hogy lábasaink mérete megegyezik-e a kiválasztott mosogatótálca méreteivel.

Anyagok
Rozsdamentes acéltól a modern kevert anyagokig, számtalan anyagú és színű mosogatótálcák rendelhetőek. A hagyományos csiszolt samott anyagú Belfast mosogatótálcák még mindig népszerűek a rusztikus konyhák kialakításakor. Az antibakteriális rozsdamentes acél fél-professzionális külsőt kölcsönöz konyhájának. Kvarc és modern, homogén felületek, mint pl. a korian a szivárvány minden színében és kőmintázattal elérhető.

Beépíthetőségi opciók
A mosogatótálcák beépíthető, süllyeszthető vagy integrált változatban kaphatóak. A beépíthető tálcák pereme (igény esetén csepegtetője) szintén növeli a munkaterület nagyságát. Süllyesztett tálcák esetében a medence a munkafelület alatt helyezkedik el. Az integrált tálcák esetében – ahol a mosogató és a munkafelület egybefüggő, egy anyagból készült – válasszon homogén felületet, kvarcból vagy rozsdamentes acélból.

Előkészítő mosogatótálcák
Nagyobb konyháknál megéri előkészítő mosogatótálcát is beszereltetni. Stílusa megegyezik a fő mosogatótálca stílusával. Ezen kiegészítő tálcák plusz felületet biztosítanak a friss áruk elkészítéséhez, öblítéséhez.

Amennyiben konyhájában pult vagy konyhasziget található célszerű azt bár résszel kiegészíteni, így a család bármely tagja ki tudja szolgálni magát itallal anélkül, hogy belépjen a konyha más területére.


www.szaniterinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése